Unele dintre cele mai actuale tendințe și preocupări în materie de artă se îndreaptă către Brâncuși și opera sa. Iubitorii de artă bifează pe hărți expozițiile lui și își plănuiesc excursii care să îi ducă cât mai aproape de opera celui care a fost supranumit inventatorul sculpturii moderne.
Dar oricât de aproape am sta de lucrările lui, cât din Brâncuși ajunge direct la noi? Expoziția „Mirrors of Brâncuși” vrea să depășească barierele sigure ale expozițiilor clasice și să ne pună față în față cu noi înșine, trecând totul prin filtrul sculptorului.
Ceea ce Brâncuși căuta să lase în memoria celor din jur sunt idei care se regăsesc în toată opera și viața lui. Pentru a schimba o , e nevoie de o expoziție cu impact puternic, al cărei accent să fie pe interactivitate, informație proaspătă, noi tehnologii și noi abordări.
Expoziția „Oglinda lui Brâncuși” urmărește să lase asupra oamenilor o amprentă a sculptorului mai adâncă și mai concretă, să aducă în atenția publicului și alte lucrări și povești din viața lui, mai puțin povestite și cunoscute, dar și o raportare la alte concepte și definiții, mai apropiate de esența omului și artistului Brâncuși.
Expoziția de față cuprinde două părți: prima parte se axează pe o biografie a artistului, care să curpindă întâmplări mai puțin cunoscute, dar care au conturat parcursul lui artistic, relațiile cu alți artiști din vremea lui, trăsături de caracter surprinse prea puțin până acum. Expoziția abordează o variantă care include tehnologii noi (proiecții video, sunet) pentru a face prezentarea dinamică, astfel încât informația să capteze atenția și să nu treacă neobservată, să învăluie inevitabil privitorul, pentru ca la finalul experienței acesta să-și însușească noi concepte despre sculptor.
A doua parte a expoziției mizează pe caracterul interactiv și pune vizitatorii în postura lucrărilor lui Brâncuși. Dacă forțați de împrejurări ne-am analiza trăsăturile făcând o comparație directă cu Muză Adormită, am descoperi oare că ceea ce ne caracterizează de fapt sunt câteva linii aparent simple, dar capabile să poarte în ele toată harta emoțiilor noastre? Sau dacă am deveni o parte din „Sărutul”, am afla că acest gest nu e doar o apropiere fizică, ci s-ar transforma în ceva atât de profund, încât ni s-ar tăia respirația și am fi nevoiți să simțim mai mult înauntrul nostru și mai puțin în afară? Cu ajutorul tehnologiei moderne, Brâncuși prinde aripi. Zboară departe către Impasse Ronsin, acolo unde s-a născut, sau zboară către noi, pentru a ne prezenta ceea ce nu am reușit să observăm – o pasăre nu are nevoie de aripi ca să țintească către cer.
O revoluție a sculpturii susținută doar de umerii olteanului plecat pe jos la Paris – așa am putea descrie opera lui Brâncuși. Cu toate astea, formele brâncușiene ascund în ele infinitul. Și pentru a descoperi asta, trebuie să ne punem în pielea artistului. Schimbăm locul cu Brâncuși și astfel, prin reflecția noastră în oglinzi, devenim atât artist, cât și muză.
Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoție și reîntoarcere către sine – asta veți descoperi în cadrul expoziției „Mirrors of Brâncuși”. Iar percepția colectivă se va schimba și va aduce către public concepte precum simplitate în formă și complexitate în emoții, sens real al lucrurilor, reacție directă și definirea lui Brâncuși ca fiind „inventatorul sculpturii moderne”.